Generał
Kto się interesuje Krajem Kwitnącej Wiśni?
Najciekawsze dla mnie okresy to wojna o władzę w Japonia od czasów Ody Nobunagi do Tokugawy Ieyasu oraz lata upadku Tokugawa Bakufu (zainspirowała mnie do tego książka "Shinsengumi- ostatni wojownicy shoguna")
Rekrut
No nie, ubiegłeś mnie . Japonia to mój ulubiony kraj. Interesuje się zupełnie WSZYSTKIM co Japońskie i całą historią Japonii. Nawet po domu chodzę w kimono...
Moim chyba największym zainteresowaniem, są wojownicy Ninja. Ale nie tym sztucznym wizerunkiem Ninja, wykreowanym przez Hollywood, tylko tymi prawdziwymi.
Super temat - temat rzeka, jak to mówią.
Generał
No wiadomo. O Japonii można powiedzieć naprawdę sporo. Chciałbym ten kraj odwiedzić (a nawet zamieszkać jakiś czas), ale w tych zatłoczonych wielkich miastach może być problem. Choć na takim przedmieściu, kto wie .
Kocham Japonię! Mają tam pandy i piękną roślinnosc taką jak wiśnia. Cały kraj jest harmonijny - ludzie nie mają wielkich fabryk albo innych tam. Wszystko pięknie rośnie i żyje .. jedynie co mnie tam wkurza jest to że ludzie mają skośnie oczy
Ja jestem pasjonatem historii japoni, zwlaszcza okres Sengonku Idai(mniej wiecej jakos tak) czyli wojna o wladze. a tutaj taki jeden bonus na temat ninja: Ninja, pokrywali shurikeny pewna sub stancja, ktora powodowala babranie sie rany, oraz w pozniejszym okresie smierc. A ta substancja byla... ich wlasna kupa.
a tutaj cos z pewnej gry, po kotrej zaczalem interesowac sie Japonia.
http://www.youtube.com/watch?v=Gim3Jb8XsLM tutaj tylko udane zamacy.
http://www.youtube.com/watch?v=pFUkLOiM … re=related a tutaj byl slaby ninja
Rekrut
Mi to skośne oczy nie przeszkadzają wcale.
Ach ta fauna i flora Japonii... te Salamandry Olbrzymie i inne endemity... No i w końcu jest to jedyne Cesarstwo, jakie pozostało na tym świecie. Wiele ciekawostek. Tradycja i bogata historia, kultura z jednej strony, a nowoczesność, bogactwo i najnowsze technologie z drugiej strony.
Podziwiam też Japończyków za to, z jakim uporem walczyli podczas II Wojny Światowej. Znam mnóstwo opowieści o tym, jakich to cudów dokonywał japoński żołnierz. Do '45 roku, Cesarz był uznawany za Boga.
Kultura japońska jakoś średnio mnie przekonuje, natomiast kodeks moralny i ogólny porządek społeczny tam panujący to coś niebywałego na nasze czasy i rzecz do pozazdroszczenia wyzutej z wszelkiej moralności ludności Zachodu.
Jak zobaczyłem temat, skojarzyło mi się z anime i mangą .
Japonia jest bardzo ciekawym krajem, tym bardziej, że są tam częste trzęsienia ziemi.
Ostatnio edytowany przez Deferdus (2013-01-18 16:12:04)
Jak lubisz wstrząsy, to zapraszam na śląską hałdę
Rekrut
Ja też lubię Japonie, a najbardziej interesuje się Honorem Samuraja, A wiecie że te wiśnie w Japoni są ozdobne i nie wydają owoców!