Nowy teleturniej w LowcaTV! Polega on na tym ze:
-ja pisze historyczny cytat badz wydarzenie np. "Kosci zostaly rzucone"
-I 2 osoba podaje osobe ktora to powiedziala, badz kogo dotyczyl podany cytat/tekst: Cezar po przejsciu rzeki Rubikon, co oznaczalo ze wypowiedzial bunt rzymskiemu Senatowi.
A wiec zaczne od czegos strasznie latwego(daty oczywiscie skasowane )
Ze sztabu XVI Armii do sztabów podległych dywizji. Rozkaz operacyjny do wojsk XVI Armii.
Armie zachodniego frontu po walkach zajęły Mławę – Ciechanów – Pułtusk – Wyszków. 21 dywizji rozkazano dnia 13 VIII uderzyć na nieprzyjaciela działającego naprzeciw prawego skrzydła naszej armii z linii Zegrze – Załubice, w kierunku na Pragę.
Rozkazuję dywizjom kontynuować ofensywę i wieczorem dnia *********. zawładnąć następującymi rejonami: 27 dywizja – Łajsk – Stacja Jabłonna – Nieporęt; 2 dywizja – Radzymin – Stanisławów – Pustelnik – ( wyłącznie) – Helenów; 17 dywizja – Pustelnik – Marki – Turów – Wołomin; 10 dywizja – Mokrołok – Wawer – Jarosław – Okuniew; 8 dywizja – Karczew – Osieck – Kołbiel.
Zwiady dywizyjne do tego czasu powinny dotrzeć aż do linii rzeki Wisły, w granicach dywizyjnych odcinków wyznaczonych w punkcie pierwszym mojej dyrektywy nr 505.
Dowódca 27 dywizji ma współdziałać z 21 dywizją przy jej uderzeniu skierowanym na Pragę.
Dowódca 10 dywizji ma mieć na widoku, że zależnie od okoliczności jego dywizja może mieć główny kierunek na Pragę w celu sforsowania rzeki Wisły w granicach Warszawy, co wymaga skoncentrowania jednej brygady w rejonie Okuniewa.
Rekrut
Lowcakur napisał:
Ze sztabu XVI Armii do sztabów podległych dywizji. Rozkaz operacyjny do wojsk XVI Armii.
Armie zachodniego frontu po walkach zajęły Mławę – Ciechanów – Pułtusk – Wyszków. 21 dywizji rozkazano dnia 13 VIII uderzyć na nieprzyjaciela działającego naprzeciw prawego skrzydła naszej armii z linii Zegrze – Załubice, w kierunku na Pragę.
Rozkazuję dywizjom kontynuować ofensywę i wieczorem dnia *********. zawładnąć następującymi rejonami: 27 dywizja – Łajsk – Stacja Jabłonna – Nieporęt; 2 dywizja – Radzymin – Stanisławów – Pustelnik – ( wyłącznie) – Helenów; 17 dywizja – Pustelnik – Marki – Turów – Wołomin; 10 dywizja – Mokrołok – Wawer – Jarosław – Okuniew; 8 dywizja – Karczew – Osieck – Kołbiel.
Zwiady dywizyjne do tego czasu powinny dotrzeć aż do linii rzeki Wisły, w granicach dywizyjnych odcinków wyznaczonych w punkcie pierwszym mojej dyrektywy nr 505.
Dowódca 27 dywizji ma współdziałać z 21 dywizją przy jej uderzeniu skierowanym na Pragę.
Dowódca 10 dywizji ma mieć na widoku, że zależnie od okoliczności jego dywizja może mieć główny kierunek na Pragę w celu sforsowania rzeki Wisły w granicach Warszawy, co wymaga skoncentrowania jednej brygady w rejonie Okuniewa.
Bez najmniejszych wątpliwości, chodzi tu o Wojnę Polsko - Bolszewicką. Czyżby powiedział to Dowódca XVI Armii, Sołohub?
P.S.:
Armie zachodniego frontu po walkach zajęły Mławę – Ciechanów – Pułtusk – Wyszków.
To są moje rodowite strony .
A teraz ja:
"Psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"
Kto to powiedział?
Pan z cygarem, czyli Winston Churchil. Tak Magyar, miales racje, to powiedzial Sołohub.
A teraz cos nowego: "Zabijcie ich wszystkich, pan rozpozna swoich". Jeden z moich ulubionych cytatow historycznych. ^^
Generał
Arnaud Amaury, opat z Citeaux - w czasie krucjaty albigeńskiej przeciw katarom
Dobra, teraz coś ode mnie: "W całej Europie gasną latarnie - nie ujrzymy ich zapalonych ponownie za naszego życia"
Cytat jest nieco różny w tłumaczeniu, ale podstawowy sens jest zachowany.
Rekrut
To powiedział, Edward Grey, I wicehrabia Grey of Fallodon.
A teraz cytat wszem i wobec znany:
"Mówcie mi Meyer jeśli choć jedna bomba spadnie na Berlin."
Kto to powiedział?
Zapomniales podac innego cytatu, Gibon.
"Żyjesz tu, teraz. Hic et nunc. Masz jedno życie, jeden punkt. Co zdążysz zrobić, to zostanie."- zadowolony?
Tak, zadowolony. Ciezko to nazwac historycznym cytatem, ale to napisal/powiedzial Czesław Miłosz.
-"Do prowadzenia wojny sa potrzebne trzy rzeczy: Pieniadze, pieniadze i jeszcze raz pieniadze." Calkiem populrny cytat, ale chodzi mi tutaj o osobe z okolo XV wieku.
Zależy co definiujesz jako "historyczne"
Rekrut
To powiedział Francuski marszałek, Gian-Jacopo Trivulzio.
A teraz ja:
"Ręka mi drży, ale serce nie"
Kto to powiedział?