A pięść ogra zwiększa siłę, albo pewnie żarcik, w wielu grach tak jest.
Co do tych artefaktów. Dowiedziałem się, że były to zestawy, które miały zostać włączone do gry, ale z jakichś powodów tak się nie stało. Wiele o nich nie wiemy, poza tym, że są "intrygujące".
Na innej stronie gdybano, z jakich to artefaktów mogłyby się składać w/w. Możemy też się w to zabawić
Błoto Neutralności - szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy, bo z czegóż mogłoby powstawać błoto? No chyba że to jakiś błąd w tłumaczeniu, trzeba by się zabawić w etymologa. Tak samo nie mam pojęcia, cóż mogłoby dawać owo błoto.
Pięść Ogra - istnieją dwa artefakty związany z ogrami w H3: Tarcza szalonego ogra oraz Niszczycielska maczuga ogra. Więc pewnie one by tworzyły ten przedmiot.
A dawałby... może żądzę krwi na początek bitwy? Ewentualnie może jakieś bonusy do Ataku i Obrony?
Ubiór Dyplomaty - tutaj weszłyby wszystkie arty dyplomatyczne: Pierścień dyplomaty, Szarfa ambasadora i Meda męża stanu. Być może pozwalałby skapitulować za darmo tudzież znacząco zwiększałby szansę przyłączenia neutrali do armii.