Pamiętam jak na mapie "Rycerz Ciemności" trafiłem go dość wcześnie(nie miałem wtedy jeszcze nawet SoD). Meduzy i beholdery niszczyły wszystko, wszędzie.
Generał
Jak go zdobędziemy to piękna sprawa, choć jest bardzo rzadki. Strzelcy młócą okrutnie a z łukiem efekt jest rozciągnięty na całą armię, wtedy ciężko do nas podejść.
Z tą rzadkością to bym nie przesadzał. Ostatnio nawet Xenowi na arenie udało się zebrać jego wszystkie elementy .
Helo, złoty łuk to indywidualny artefakt i pozwala na bicie z pełnej strzały bez względu na odległość.
Ten co ja mogłem złożyć to był łuk strzelca, ta sama właściwość co złotego tylko ma jeszcze zdolności zwiększające obrażenia od strzał tak jak jego arty składowe.
Helo, ja właśnie mówię o łuku strzelca, jest analogiczny do złotego. Ten ostatni czasem się zdarza trafić na mapie również.
Złoty łuk jak na swoje możliwości jest stosunkowo łatwo dostępny. Czasem można go nawet kupić u artefakciarza
Ogólnie przewaga łuku strzelca nad złotym łukiem jest najlepiej widoczna na chociażby takim Orrinie z zamku. Bonus do łucznictwa ze speca, 50% z umiejętności + 30% z poszczególnych elementów łuku strzelca tak więc jest to dość spory bonus
Nawet bez speca zakładając, że ma się umiejętność bonus wynosi 80%
P.S. mam taką nadzieje, że nic nie pomyliłem...
Łuk strzelca pozwala dodatkowo strzelać nawet wówczas, gdy obok jednostki stoi przeciwnik. Złoty łuk tego nie umożliwia. Ogólnie oba arty stosunkowo łatwo dostępne i bardzo przydatne.