kto wygra? według mnie harpia po zaatakowaniu wraca na miejsce
Gryf jest najlepszy bez dwóch zdań. Nic dodać nic ująć, a dodatkowo ZAWSZe kontratakuje. Harpia wiedźma ma do siebie, że wraca na miejsce po zaatakowaniu. Mimo Gryf rządzi.
gryf królewski to jednostka 3 poziomu. harpia wiedźma to 2 poziom.
Harpia wiedźma ma 6 siła, 6 obrony, zdrowia 14, obrażenia 1-4, szybkość 9
Gryf królewski ma 9 siły i obrony, zdrowie 25, obrażenia 3-6, szybkość 9.
Jest kolosalna różnica.
Ale nie wiem czy nie doszło by do absurdu. Że harpia zabija gryfa. Załóżmy że w pierwszej turze gryf dostaje 4 obrażenia. 21 zostało.
W następnej gryf atakuje, 6 pkt. Harpia ma 9. I oddaje. Np. 2 pkt. Gryf ma 19.
Tura harpii. Zadaje 3 pkt. Gryf ma 16.
W 3 turze. Gryf atakuje kolejny raz. Zadając 4pkt. Harpia ma 5. I oddaje - z 3 pkt - gryf ma 16.
Tura harpii. Zadaje 4 pkt. Gryf ma 12.
Gryf atakuje z 5 pkt - i harpia umiera.
Tak mogło być przykładowo dla bohatera z 0 siła i 0 obrona.
Jesli gryf zadawał by obrażenia najniższe czyli 3 pkt.
A harpia max. 4 pkt.
To po jednej turze mamy - gryfa z 21 pkt, harpia z 100%
2 tura - gryf 13pkt, harpia 12pkt.
3 tura - gryf 5pkt i harpia 9pkt.
4 tura - gryf ded i harpia 6pkt.
Dla przypadku gdy pierwszy jest gryf. Gryf zataje najmniejsze obrażenia a harpia największe obrażenia. Czyli bardzo rzadki przypadek. Spróbuje obliczyć prawdopodobieństwo klasyczne tego przypadku i wkleić wynik.
PS; Mam nadzieje że teraz rozwiałem wątpliwości.
a sie rozpisałeś teraz według mnie - nie wiem kto wygra
sprawdze w grze
w większości przypadków gryf. ale może się taki cud zdarzyć.
wyniki obrażeń wymyśliłem przypadkowe w 60% mogłyby być realne.
zobaczyłem w grze. gryf wygra- lepsze staty i lvl3(harpia lvl2)
nie zapominajmy też o batalistycznej wartości gryfów w atakach na zamki. Zawsze kontraakują (oprócz jednostek typu harpia wiedźma i naga). Przelatują mur i są zagrożąeniem dla obrońców. Dlatego priorytetem obrońcy będzie zneutralizowanie tego oddziału.
Cohen, chciałeś szanse na takie zdarzenie jakie opisałeś . Więc się postaram.
Harpia: 25% szans na zadanie max obrażeń. Gryf: 33,(3)% na zadanie min. obrażeń.
Licząc to na 4 tury, to będzie tak... Harpia: 6,25%, Gryf: 8,325%.
Wydaje mi się, że dobrze liczę, ale teraz niech ktoś lepszy z matmy sprawdzi i niech zrobi, żeby te dwa wyniki jakoś "połączyć" ze sobą, tzn, jakie jest prawdobodobieństwo, że to stanie się i u Harpii i u Gryfa? Bo ja nie wiem, jak to zrobić. Ale chyba już to obrazuje, że szanse na takie zdarzenie nie są duże. No i oczywiście stawiam na Gryfa.
P.S. Cohen, ten twój przypadek jest niemożliwy, bo nie wziąłeś pod uwagę ataku i obrony tych stworków, ale gwoli ścisłości zrobiłem te obliczenia, a niech stracę .
Obywatel
wygra GRYF. na 100 %
Jak dla mnie temat nie ma żadnego sensu. Najlepsza jednostka na 3 poziomie nie może być gorsza od dowolnej jednostki z 2 poziomu.