Generał
Namiot medyka nie był chyba aż taki drogi, a nie pamiętam czy na wyższych poziomach mógł wskrzeszać? Używałem go tak dawno temu, że już mi się myli. Najlepiej mieć wszystko wykupione. Te wszystkie sprzęty a szczególnie balista ściągają uwagę przeciwnika. Balista jest przydatna na neutrali, mając bohatera ze specjalizacją balista któremu wbijemy kilka poziomów to wtedy ta zmyślna machina pomaga w czyszczeniu mapy. Całkiem zresztą sprawnie.
Obywatel
Przydaje się tylko katapulta bo inne machiny nic nie dają (oprócz skromnej pomocy wozu z amunicją).Aby jakieś afekty było widać z uderzenia balistą trzeba mieć rozwiniętą artylerię a szkoda marnować na nią slota.
Machiny ściągają uwagę neutrali, dobrze rozwinięta balista na małych mapach jest użyteczna, namiot kosztuje tylko 750, a leczy nam jednostki, przy um. pomoc po uleczeniu 100 hp na turę to dość sporo... ale wiadomo to tylko pomoc, katapulta na kompa się przydaje, ale tam nie jest niezastąpiona, bo komp jest tępy .
Obywatel
Właśnie zauważyłem że jak mam jakąś machinę to neutral do niej leci.A um. pomoc chyba nikt nie bierze więc dużo nie poleczy.
P.S na początku gry 100 hp uleczone coś daje ale przy większych armiach to mało
Obywatel
Szkoda marnować slota na um. pomoc są lepsze bardziej przydatne.
Fakt, ale czasami wpadnie, a i tak jest bardziej przydatna, niż np. odkrywanie, czy finanse u maina...
Obywatel
Jeśli trzeba wybierać pomiędzy takimi to oczywiście że lepiej mieć pomoc.
Obywatel
Machiny sa troche slabawe .. Szkoda ze nie mozna ich kupowac wiecej niz 1 jak w h4 ... No i szkoda ze katpulta nie uczestniczy w bitwach ... A namiot medyka moglby dawac zdrowie juz utraconym jednostkom a nie tylko tym ostanim ...
To akurat slabszy punkt gry...
Baronie, a co Katapulta miałaby robić na polu bitwy? O.o Strzelać krowami?
Namiot medyka to nie namiot wskrzeszenia. On ma leczyć, a nie ożywiać...
Czemu machiny są Twoim zdaniem słabe? Może źle je wykorzystujesz? Popatrz, ostatnio grałem 2. misję kampanii Pogromca Smoków i musiałem stoczyć bitwę z 3500 nag. I gdyby nie jedna z tych machin, które uważasz za kiepskie, nie miałbym nawet iluzorycznych szans na zwycięstwo. Mówię o wozie z amunicją, to dzięki niemu wygrałem najdłuższą bitwę w mojej karierze chyba . A Balista? Gdy nasz bohater ma dużo ataku, zadaje ona obrażenia bardzo duże, nawet bez speca i skilla. Z powyższymi jest to zabójczyni, szczególnie dla 6-7 lvlowców może zaszkodzić. Ostatnio przydała mi się trochę na arenkach między innymi. Co do namiotu medyka... nie jest to jakieś cudo, ale zawsze lepiej go mieć, niż nie, tym bardziej, że jest tani jak barszcz (co to jest 750 golda?). Bardzo się przydaje do leczenia wyższych poziomów (na arenach kilkukrotnie musiałem wybrać medycynę, bo nie miałem niczego lepszego). Katapulta - co tu dużo mówić, bez niej nie wygramy oblężenia.
Podsumowując: warto mieć wszystkie machiny oblężnicze, każda ma swoje zalety. Lepiej mieć, niż nie mieć, tym bardziej, że bardzo łatwo zdobyć na mapce komplet (warsztaty są dosyć powszechne). I nie wyszczególniałbym tu lepszych/gorszych, one po prostu tworzą zestaw.