1. Centaur, za wysokie znaczenie na początku gry, świetne staty i szybkość
2. Rusałka, tym razem jedynie za dobry start i szybkość.
3. Reszta właściwie ujdzie w tłoku, ale halabardnik to maczo, on uderzyć potrafi, a i życie ma nie małe.
Kiedyś wolałem halabardy, ale teraz to dla mnie klocki, Centki, rusałki, gnole i trogi to taka moja ekipa 1 lvl przydatnych.
Jakbym miał wymienić grupkę moich jednostek 1. poziomu, to znalazłyby się tam takie jednostki jak: Halabardy, Centki (exequo 1. miejsce), Rusałki (mega skill) i jeśli gram z nekromancją, to do tej grupy dołączają Szkielety. Reszta to w sumie motłoch ;p.
Obywatel
1. Centaur - duża szybkość i wytrzymałość
2. Halabardnik - duża wytrzymałość
3. Rusałka - duży speed, powstrzymywanie kontry i w dużych ilość zadaje spore obrażenia. Niestety, łatwo ginie, więc trzeba je chronić.
A szkielet to nie uznaję w tym rankingu. To przeciętna jednostka, która po prostu jest rozpieszczona nekromancją.
Pozostałe jednostki tego poziomu są średnie albo troszkę za słabe.
Generalnie jednostki 1. poziomu powinniśmy rozpatrywać pod względem ich przydatności w pierwszych tygodniach gry. Później ich znaczenie znacząco spada w większości przypadków (nie liczę tu takich ewenementów jak szkielety czy farmowanie demonów z chochlików).
Tak na sprawę spoglądając za świętą trójcę 1. poziomu uznałbym Centaury, Halabardy i Rusałki. Pierwsze najbardziej wszechstronne: dobre statystyki i szybkość, w sam raz do szturmowania, jak i osłony strzelców (zajmują dwa pola). Halabardnicy przez pierwsze dni gry pełnią rolę strażników kusz oraz wabików na wrogie jednostki. W zwarciu przydatni, choć ich niska szybkość trochę ten walor osłabia. Z kolei Rusałki dzięki zdolności latania i powstrzymywania kontry oraz świetnej prędkości mogą posłużyć do zadań specjalnych, takich jak zdejmowanie strzelców czy hit&run. Natomiast trzeba nimi koniecznie unikać zwarcia z uwagi na diabelnie niską liczbę HP, którą nadrabiają liczebnością.
Jeśli chodzi o pozostałe jednostki, to wyróżnić uczciwie należy większe gremliny, które choć nie zachwycają - jako jedyne potrafią strzelać na 1. poziomie, co może się przydać na wspomnianym początku gry. Troglodyci, Szkielety, Gnolle, Gobliny - jednostki bardzo do siebie zbliżone, ot takie przeciętniaki. Chochliki - użyteczne wyłącznie pod farming, same w sobie nie stanowią w zasadzie żadnej wartości.
Obywatel
1. Centaur są szybkie i mają dobre staty
2. Halabardnik nawet w późniejszym okresie gry przywalą mocno.
3. Gnoll dobry w polaczeniu z jaszczurami
4. Ruska(łka) jest ich dużo są szybkie i latają taka szarańcza
5. Hobgoblinyvsą szybkie i mają duży atak
6. Szkielety. 3000 tysiące szkieletów jest chyba wystarczającym argumentem( nie biorę pod uwagę Multi i początku gry)
7. Trogi i gremliny nigdy ich nie lubiłem.
8. Chochliki
Grając w HoTa zauważyłem, że bohaterowie ze spec w 1 jak i te właśnie jedynki zyskały na znaczeniu, wszystko dla powerstacka i uzyskania jak najszybszego tempa i zdobycia wojska z banków jednostek.